Slowakije
Slowakije wordt begrensd door Tsjechië in het westen, Polen in het noorden, Oekraïne in het oosten, Hongarije in het zuiden en Oostenrijk in het zuidwesten. Langs de zuidgrens van Slowakije stroomt de Donau, deze vormt zo`n 150 km de grens met Hongarije. De hoofdstad Bratislava ligt ook aan de Donau.
In een typisch wintersportland als Slowakije zijn sporten als skiën, snowboarden en ijshockey erg populair, maar ook voetbal en tennis zijn geliefde sporten. De grootste sportieve successen in de nog korte historie van de Slowaakse topsport zijn behaald met ijshockey en tennis. IJshockey is veruit de populairste sport in Slowakije. Als in de winter de vijvers en meren bevroren zijn dan zie je overal jongens ijshockey spelen. Verder wordt er veel gespeeld in clubverband. In 2002 werd Slowakije in Zweden voor het eerst sinds de onafhankelijkheid in 1993 wereldkampioen. Dit resultaat wordt door velen gezien als het grootste sportieve succes in de Slowaakse geschiedenis.
Slowakije is een zelfstandige parlementaire republiek met een president als staatshoofd.
Slowakije is 1,25 x zo groot als Nederland en er wonen ruim 5 miljoen mensen.
Het landschap is zeer divers. In het oosten is het een stuk ruiger dan in het westen. In het westen liggen de Karpaten. Slowakije is een van de bosrijkste landen van Europa. Bergen vormen een groot deel van de natuurlijke grens met de buurlanden.
- Officiele naam:
- Slovenská Republika
- ISO:
- SK
- Ligging:
- oost Europa
- Hoofdstad:
- Bratislava
- Inwoners:
- +/- 5387700
- Taal:
- Slowaaks
- Godsdienst:
- Rooms-Katholiek
- Tijdzone:
- UTC +1
- Munteenheid:
- Euro
- Klimaat:
- Continentaal
- Oppervlakte:
- 49033 km²
Slowakije kent een naamdagenkalender, met hierop vele typisch Slowaakse namen. Aan bijna elke dag van het jaar is een naam gekoppeld. Het is gebruikelijk om bij iemands naamdag stil te staan met een (klein) cadeautje, en er op te proosten.
Een onderdeel van het Slowaakse culturele erfgoed zijn de unieke houten kerken. De wijze waarop ze gebouwd zijn is opmerkelijk; alle onderdelen dienden van hout te zijn, en spijkers waren niet toegestaan. Volgens historische bronnen waren er ooit 300 houten kerken in Slowakije. Nu zijn er nog ongeveer 50 kerkmonumenten over die stammen uit de 16de tot 18de eeuw.
Ervaringen
Een mooie stad met vele prachtige gebouwen en beelden. In vergelijking met Parijs minder toeristosch en druk. Gastvrije bevolking
- Algemeen 8
- Inwoners 8
- Ligging 7
Schitterend oud stadscentrum, aan de Donau, vlak bij Oostenrijk, aanrader.
- Algemeen 9
- Uitgaan 9
- Cultuur 9
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 9
- Ligging 10
Bratislava is een klein, haast onontdekt stadje in Slowakije, ook wel the little big city genoemd. Het is leuk voor een paar dagen en ze hebben mooie bezienswaardigheden zoals het bekende Kasteel. Het binnenstadje is gezellig en mooi en heeft leuke restaurants. Met uitgaan is er niet veel keus, maar het is wel leuk. Verder is de brug UFO ook heel bijzonder, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt.
- Algemeen 10
- Uitgaan 8
- Cultuur 8
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 10
- Ligging 8
Liptovsky is een super locatie, mooie camping, maar het mooiste waren de grotten en de zonsondergang, wat was deze mooi!
- Algemeen 8
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 7
- Inwoners 8
- Ligging 10
Bratislava is een enorm mooie stad, het mag dan wel klein zijn vergeleken met andere steden, maar de cultuur is werkelijk prachtig. Het is er rustig, gezellig, mensen zijn vriendelijk, prijzen zijn enorm laag, en mensen die zeggen dat er niks te doen is of die zeggen dat je het in een dag hebt gezien hebben niet de moeite gedaan om verder dan de toeristische plekken te kijken. Het is absoluut een aanrader voor als je naar Oost-Europa gaat, en het had mijn verwachtingen overtroffen.
- Algemeen 9
- Uitgaan 8
- Cultuur 9
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 9
- Ligging 8
rondom stary smokovec kun je mooie bergwandelingen maken en er is heel veel cultuur oa de hoge tatra een land wat vriendelijk is en heel mooi.
- Algemeen 8
- Uitgaan 8
- Cultuur 10
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 10
- Ligging 9
Bratislava is klein! En er is erg weinig te zien. Het kasteel is één van de weinige bezienswaardigheden, en dat stond in de steigers toen wij er waren. Het is er wel gezellig, met veel terrasjes en je kunt er ook goed eten. Maar aan één dag heb je echt meer dan genoeg!
- Algemeen 6
- Uitgaan 9
- Cultuur 6
- Restaurants 7
- Bezienswaardigheden 6
- Inwoners 7
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Slowakije
Nitra Gallery (Nitra)
De Nitra Gallery (Nitrianska galéria) is gesticht op 1 januari 1965. Vanaf 12 december van het zelfde jaar begonnen de tentoonstellingen in de galerij. Het grote, imposante gebouw waar de galerij in gevestigd is, was vroeger het provinciehuis. Het doel van de galerij is om kunstwerken van allerlei disciplines uit de 20e en 21e eeuw te onderzoeken, evalueren, beheren, beschermen, gebruiken en presenteren. Er zijn vijf ruimtes in de Nitra Gallery die allemaal een andere functie hebben.
Nitra Museum (Nitra)
In het Nitra Museum vind je de pareltjes van het verleden van Slowakije. Entree voor dit museum is maar €1,- en het museum is 7 dagen per week geopend. Leuk dus om een bezoekje aan te brengen tijdens je verblijf in Nitra. Het gebouw alleen al is al mooi om te zien: het imposante gele bouwwerk is een belangrijk herkenningspunt van de stad. Het museum bevindt zich in het centrum tussen allerlei winkels, cafés en restaurants.
Oude Stad (Nitra)
De oude stad (Stare Mesto) wordt gedomineerd door het Nitra Kasteel (Hrad). Binnen in het hooggelegen ommuurde burchtcomplex bevindt zich de kathedraal, die uit 3 kerken bestaat: een gotische bovenkerk en een barokke benedenkerk met ernaast de romaanse Emmeramuskerk. Ook het bisschoppelijke paleis is hiermee verbonden. Als je dit burchtcomplex betreedt, zie je eerst een barokke pestzuil uit 1760.
Urbanova Veza (Kosice)
Urbanova Veza is een toren die in de 14e eeuw gebouwd is om te dienen als klokkentoren van de Sint Elisabeth kathedraal. De originele klok die in de toren hing, is tijdens een brand in 1966 grotendeels vernietigd. Maar men heeft deze klok uit de overgebleven stukken kunnen herstructureren en is nu op het plein voor de toren te bewonderen.
Voormalig stadhuis Bardejov (Bardejov)
Het voormalige stadhuis stamt uit de 16e eeuw en is prachtig om te zien. Tegenwoordig is er het Sarismuseum gevestigd en staat het op een plein midden in de stad. Dit museum heeft een belangrijke rol gespeeld in het behoud, de bescherming en het presenteren van bezienswaardigheden. In het museum zijn allerlei werken met betrekking tot Slowakije te bekijken. Daarnaast hoort het museum bij de oudste musea van het land.
St. Egidiuskerk (Bardejov)
In de 14e eeuw is de St. Egidiuskerk gebouwd aan de Husove Trida in Bardejov op de plek van een romaans kerkje. De St. Egidiuskerk werd in 1739 verbouwd in barokke stijl. De kerk heeft vele schilderingen van Wenzel Lorenz Reiner, die ook in de kerk begraven ligt. Ook het altaarstuk is door hem ontworpen. Als toerist kun je de klokkentoren in vanwaar je een prachtig uitzicht over de stad hebt.
Kuuroorden
Slowakije staat bekend om de goede kwaliteit van kuuroorden. De meeste kuuroorden liggen rond het Tatra gebergte, in totaal heeft Slowakije de beschikking over 22 kuuroorden. Een aantal plaatsen waar je wereldberoemde kuuroorden vindt zijn Trenčíanske Teplice, Bardejov en Piešťany.
Fietsen en wandelen
In de grote supermarkten en hypermarkten kun je uitgebreide fiets- en wandelkaarten kopen. Hier staan naast leuke fiets- en wandelroutes ook uitgebreide toeristische informatie op. De niveau-aanduiding van de routes zijn erg duidelijk aangegeven, toch wordt niet altijd alles op de kaart aangegeven. Je kunt bijvoorbeeld ineens een onverharde weg moeten nemen, zelfs bij de lichte routes, dus dikke banden zijn zeker aan te raden. Het net van fietsroutes bestaat uit ongeveer 5.400 kilometer en ruim 30 routes.
Winkelen in Slowakije
De winkels in Slowakije zijn over het algemeen geopend op maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur. In de kleinere plaatsen sluiten de winkels vaak tussen 12.00 en 14.00 uur. Op zaterdag zijn de winkels maar geopend tot 12.00 uur en de megastores of supermarkten zijn vaak tot 20.00 of zelfs tot 21.00 uur geopend.
Wie vooral voor het winkelen naar Slowakije op reis gaat zal waarschijnlijk naar Bratislava gaan. Hier kun je terecht voor internationale merken maar ook voor verrassende Slowaakse winkeltjes. Aan de rand van de stad zijn grote winkelcentra te vinden waar je ook recreatieve en horeca voorzieningen vindt. In het centrum van Slowakije betaal je meer voor je spulletjes dan buiten het centrum.
St. Elisabeth Kathedraal (Kosice)
In Kosice staat de gotische St. Elisabeth Kathedraal. Het is de grootste kerk in Slowakije en ook de meest oostelijke gotische kerk van Europa. De kerk stamt uit 1230 maar is door de jaren heen wel veel veranderd van uiterlijk. Zo is er een toren bijgebouwd en een crypte in de kerk geplaatst. De kerk dient als hoofdkerk van het Košice bisdom.
Karstgrotten
De grotten van de Aggtelek Karst en de Slowaakse Karst is een grote groep grotten die liggen in Slowakije en Hongarije. Met een karstsysteem zijn de grotten ontstaan gedurende de jaren. Het karstsysteem houdt in dat kalksteen oplost in water waarna er heel langzaam een grot ontstaat. In de regio zijn meer dan 700 van deze grotten. Zeven van deze grotten zijn afzonderlijk opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO, maar ook zijn de grotten in hun geheel opgenomen op de lijst.
St. Egidiuskerk (Bardejov)
In de 14e eeuw is de St. Egidiuskerk gebouwd aan de Husove Trida in Bardejov op de plek van een romaans kerkje. De St. Egidiuskerk werd in 1739 verbouwd in barokke stijl. De kerk heeft vele schilderingen van Wenzel Lorenz Reiner die ook in de kerk begraven ligt. Ook het altaarstuk is door hem ontworpen. Als toerist kun je de klokkentoren in waar je een prachtig uitzicht over de stad hebt.
Spišský hrad
Een kasteelruïne met de naam Spišský hrad ligt in het oosten van Slowakije en is de grootste van het land. De kasteellocatie behoort tot één van de grootste van Centraal-Europa. Wanneer je de ruïne wilt bezoeken moet je naar het dorpje ehra afreizen. In 1993 werd Spišský Hrad opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst samen met de plaatsjes ehra, Spišské Podhradie en Spišská Kapitula. Het kasteel trekt jaarlijks bijna 175.000 bezoekers naar de regio.
St. Michaelstoren (Bratislava)
De St. Michaelstoren is de enige overgebleven toegangspoort die je toegang geeft van de nieuwe naar de oude stad in Bratislava. De toren in barokstijl maakt met zijn stadspoort nog deel uit van de stadsmuur. Zowel de poort als de toren zijn nog steeds erg populair onder toeristen.
Nationaal Park TANAP
Het Nationale Park TANAP is niet alleen het oudste maar ook het grootste nationale park van Slowakije. In 1949 werd het bijna 740 km² grote park opgericht in de Slowaakse regio's Prešov en ilina. Een gedeelte van het park is te vinden op Pools grondgebied en je kunt het park dus ook vanuit Polen bezoeken. Het TANAP ligt in het Tatragebergte wat de hoogste bergketen van de Karpaten is. Naast de hoge bergen heeft het park een uniek landschap met zijn grote gletsjermeren en sporen van gletsjers.
Joods museum (Bratislava)
In de hoofdstad van Slowakije, Bratislava, bevindt zich het joods museum. Het joods museum vertelt de geschiedenis van de joodse bevolking in heel Slowakije. Het nieuwe Joodse Gemeenschap Museum werd onlangs geopend en bevindt zich in de enige overgebleven synagoge in Heydukova straat. De permanente tentoonstelling over de Joden van Bratislava en hun erfgoed beschikt over tientallen zeldzame artefacten zoals unieke pre-Holocaust foto's en goud-geborduurde mantels die gebruikt werden om heilige bijbelse rollen te beschermen.
Klokkenmuseum Bratislava (Bratislava)
In de oude binnenstad van Bratislava bevindt zich het klokkenmuseum. Het klokkenmuseum beschikt over een uitgebreide verzameling klokken en is een drukbezocht museum. Vroeger werden er complete kunstwerken gemaakt van klokken en die zijn in dit museum te bezichtigen.
Vakantiebestemmingen in Slowakije
Artikelen
Eten en drinken
In vrijwel elk restaurant staan een schnitzel en een runderlap met gebakken ei op het menu. Verder zul je overal goulash tegenkomen. Als bijgerecht is knedlíky (knödels) populair, maar frietjes of gekookte aardappelen zijn ook in vrijwel elk restaurant verkrijgbaar. De frietjes worden vaak onder het vlees verstopt.
De Slowaakse keuken thuis is erg gevarieerd. De Slowaken gebruiken alles wat de natuur te bieden heeft.
Het nationale gerecht is bryndzové halusky. Dit is gemaakt van kleine knödels van aardappels en het wordt geserveerd met speciale Slowaakse schapenkaas; bryndza. Bovenop liggen uitgebakken spekjes en soms schijfjes Slowaakse worst.
De nationale drank van de Slowaken is bier. De grootste brouwerij is Pivovar Saris. Zlatý Bazant is een populair biermerk. Veel bierkelders brouwen hun eigen bier.
In het zuidwesten van Slowakije ligt een belangrijk wijngebied.
Vervoer
Een vlucht van Amsterdam naar Bratislava duurt ongeveer 2 uur.
Dagelijks varen er veerboten tussen Bratislava, Wenen en Boedapest.
Slowakije heeft een uitgebreid openbaarvervoersnet. De bus speelt daarbij een belangrijke rol. Het busvervoer wordt verzorgd door de SAD. Langeafstandsbussen gaan vaak een aantal keer per dag.
Er zijn stop- en sneltreinen. Een kaartje voor de sneltrein is duurder.
Lokaal openbaar vervoer wordt verzorgd door bussen, trollybussen en trams.
Het wegennet is uitgebreid en vrijwel overal goed. Alleen in de kleine binnenwegen zitten vaak gaten.
Visum
Voor een vakantie in Slowakije dien je te beschikken over een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Er is geen visum nodig bij een verblijf korter dan 3 maanden.
Prijsniveau
Het prijsniveau in Slowakije is lager dan in Nederland.
Op 1 januari 2009 werd de Slowaakse kroon ingeruild voor de euro.
Veiligheid
Slowakije is een relatief veilig land voor reizigers. Toch zijn toeristen vaak het slachtoffer van diefstal (zakkenrollers), vooral in het oude centrum van Bratislava.
Medische informatie
Er zijn voldoende medische voorzieningen voorhanden. Apotheken bevinden zich meestal in de grote steden.
Voor een verblijf in Slowakije zijn geen inentingen nodig.
Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.
Het drinken van kraanwater wordt afgeraden.
Bevolking
De bevolking is etnisch onder te verdelen in Slowaken, Tsjechen, Hongaren, Roethenen en Oekraïners.
Slowakije kent een naamdagenkalender, met hierop vele typisch Slowaakse namen. Aan bijna elke dag van het jaar is een naam gekoppeld. Het is gebruikelijk om bij iemands naamdag stil te staan met een (klein) cadeautje, en er op te proosten.
Een onderdeel van het Slowaakse culturele erfgoed zijn de unieke houten kerken. De wijze waarop ze gebouwd zijn is opmerkelijk; alle onderdelen dienden van hout te zijn, en spijkers waren niet toegestaan. Volgens historische bronnen waren er ooit 300 houten kerken in Slowakije. Nu zijn er nog ongeveer 50 kerkmonumenten over die stammen uit de 16e tot 18e eeuw.
De taal
De officiële taal is Slowaaks. Deze taal wordt door 84% van de bevolking gesproken. Minderheidstalen zijn Hongaars, Romani en Oekraïns. Slowaaks is een Slavische taal. Opvallend aan de taal is dat er veel medeklinkers na elkaar worden gebruikt.
Flora & Fauna
Slowakije bezit heel veel verschillende plantensoorten. Je vindt er bijv. edelweiss, veel soorten orchideeën, een speciale braam en steenbreeksoort.
Het dierenleven is niet zo divers. Er zijn o.a. hazen, gemzen, konijnen en moeflons. De bruine beer, wilde kat en wolf zijn er nog wel en worden beschermd. Een groot gedeelte van het land is natuurreservaat.
Geschiedenis
Slowakije werd al ver voor onze jaartelling bewoond, zo blijkt uit vondsen. Het oudste archeologische voorwerp wat is gevonden is ruim 270.000 jaar oud.
De Romeinen hebben in de 6e eeuw v. Chr. voor het eerst voet op Slowaakse bodem gezet. In het begin hadden ze weinig invloed. In 174 v. Chr. wisten ze dieper in Slowakije door te dringen.
De Hongaren hebben 1000 jaar overheerst in Slowakije. De Hongaren wisten de Slowaken door strenge wetten te onderdrukken en de Hongaarse edelen hadden het grootste deel van het land in bezit. Tot 1918 was Slowakije onderdeel van Oostenrijk-Hongarije en viel het onder het Hongaarse deel. Van 1918 tot 1939 was het een onderdeel van Tsjechoslowakije dat na de Eerste Wereldoorlog ontstond. In de periode 1939 tot 1945 was het formeel een zelfstandige staat, in de praktijk een satelliet van Nazi-Duitsland. Van 1945 tot 1992 was het weer onderdeel van Tsjechoslowakije. Op 1 januari 1993 splitste Tsjechoslowakije zich in Tsjechië en Slowakije. Op 29 maart 2004 trad Slowakije toe tot de NAVO en op 1 mei 2004 tot de Europese Unie.